avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune de creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune de creanta

cesiunea de creanta, pentru a fi opozabila tertilor, inclusiv debitorului cedat trebuie notificata acestuia prin executor judecatoresc (Obligatii-Statescu si Barsan). In cazul in care debitorul cedat este notificat de catre cesionar, dar nu prin executor si debitorul semneaza notificarea, ii este opozabila cesiunea debitorului cedat?
Cel mai recent răspuns: cristian_mineran , utilizator 20:29, 8 Decembrie 2005
Fata de debitor cred ca este opozabila, dar fata de terti -nu.
cesiunea este opozabila debitorului cedat din momentul in care acesta a luat cunostinta de existenta ei. Formele prevazute de lege prin care debitorul ia cunostinta de cesiune sunt notificarea si acceptarea. Odata indeplinite aceste formalitati cesiunea este opozabila tertilor, indiferent care dintre cele doua parti ale cesiunii, cedentul sau cesionarul, le indeplineste. In categoria tertilor fata de cesiune se include si debitorul cedat. In ceea ce priveste acceptarea aceasta trebuie facuta in forma autentica pentru a fi opozabila tuturor categoriilor de terti.
Dar notificarea este obligatoriu sa se realizeze prin executor judecatoresc pentru a face cesiunea opozabila debitorului cedat? Sau din momentul in care cesionarul l-a informat pe debitor despre cesiune, iar acesta a semnat de luare la cunostinta, putem considera ca cesiunea ii este opozabila debitorului?
Se acepta in doctrina ca simpla conoastere a faptului cesiunii de catre debitor il obliga pe acesta fata de noul creditor. Atat notificarea cat si acceptarea trebuie indeplinite pentru ca persoana interesata sa poata proba ca debitorul cedat a cunoscut faptul cesiunii.
Nu exisista nici un text de lege, in materia cesiunii de creanta, care sa prevada obligativitatea notificarii prin executor judecatoresc. Astfel aceasta poate fi facuta si prin scrisoare recomandata sau pe alta cale care sa-ti permita sa dovedesti ca ai indeplinit-o.
In cazul tau nu este vorba insa de notilicare, ci de acceptare care este facuta prin inscris sub semnatura privata, atata timp cat spui ca debitorul a luat cunostinta de cesiune si a semnat un act in acest sens.
Aceasta acceptare este valabila si il obliga pe debitor. Prin actul sub semnatura privata se poate face dovada ca debitorul a cunoscut faptul cesiunii, dar cu conditia ca actul sa indeplineasca formalitatile prevazute de lege, respectiv formalitatea multiplului exemplar. In carz contraracest act poate fi considerat un inceput de dovada scrisa care trebuie insa acoperita cu alte mijloace de proba (martori, prezumtii, marturisire)
Va multumesc pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)
Angajator debitor cedat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Angajatorul a devenit debitor cedat printr-o notificare de cesiune de creanta! Prin contractul de imprumut, incheiat de o salariata cu o banca, ... (vezi toată discuția)